Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Κόστος ζωής στην Αγγλία



Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να εξετάσει κάποιος πριν πάρει την απόφαση να έρθει εδώ είναι το κόστος ζωής στην Αγγλία. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα επιλογών που σου επιτρέπει να κινηθείς ανάλογα το πόσο είσαι προετοιμασμένος να συμβιβαστείς σε νέες ανάγκες και συνήθειες.

Το βασικό έξοδο είναι τα ενοίκια. Στην περιοχή μέσα στον M25 που είναι ο περιφερειακός του Λονδίνου οι τιμές είναι από απλησίαστες στο κέντρο και πιο ανθρώπινες όσο απομακρύνεσαι.

Γενικά στα παραδείγματα που θα αναφέρω παρακάτω θα θεωρήσω ότι βρίσκεις σπίτι κοντά στον περιφερειακό άρα και πιο έξω από το κέντρο. Οι εκδοχές είναι δυο, έρχεσαι μόνος ή έρχεσαι με οικογένεια.
Αν έρθεις μόνος στην Αγγλία θα υποθέσω ότι θα νοικιάσεις ένα μικρό διαμέρισμα ενώ αν έρθεις με την γυναίκα σου και 1 παιδί θα ψάξεις για ένα σπίτι (σπιρτόκουτο) με δυο δωμάτια.
Το κόστος είναι περίπου 600£ με 800£ τον μήνα στην πρώτη περίπτωση και 900£ με 1100£ στην δεύτερη. Πολλοί από εσάς θα πείτε ότι βρίσκεις και φθηνότερα. Εδώ θα μου επιτρέψετε να εκφέρω την προσωπική μου άποψη ότι αν θες ένα σπίτι που να μένεις σαν άνθρωπός και όχι σαν ποντικός μέσα στην μούχλα τότε αυτά είναι τα ποσά που κοιτάς. Θα αναφερθώ εκτενέστερα σε επόμενη ανάρτηση για το που θα μείνεις.
Στα παραπάνω κόστη του ενοικίου προσθέστε περίπου 10%-15% για τα δημοτικά τέλη τα οποία είναι υποχρεωτικά και πληρώνονται σε 10 δόσεις κάθε χρόνο.
Αν πάρεις αυτοκίνητο τότε για ένα μεταχειρισμένο 10ετίας με max 85.000 μίλια δεν θα πρέπει να δώσεις πάνω από 1800£.
Στα έξοδα του αυτοκινήτου πρόσθεσε την ασφάλεια του που είναι περίπου 800£ - 950£ τον χρόνο συν το ΚΤΕΟ που είναι περίπου 50£ τον χρόνο συν το τέλος κυκλοφορίας το οποίο είναι περίπου 200£ τον χρόνο.
Η βενζίνη σήμερα εδώ 1.67€ το λίτρο και το diesel στο 1,75€.
Αν δεν πάρεις αυτοκίνητο γιατί σε εξυπηρετούν τα μέσα μεταφοράς τότε υπολόγισε ότι σε κάθε περίπτωση θα χρειάζεσαι περίπου 200£-250£ τον μήνα για να τα χρησιμοποιείς.
Στην καθημερινότητα σου τα έξοδα για σουπερμάρκετ δεν θα διαφέρουν πολύ από την Ελλάδα καθώς οι τιμές είναι ίδιες και σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερες. Κράτησε λοιπόν ότι θα χαλάς όσα και στην Ελλάδα. Για το παράδειγμά μας θα υποθέσω ότι αν είσαι μόνος θα χαλάς περίπου 250£-300£ τον μήνα αν έρθεις με οικογένεια τότε θα υποθέσω ότι θα χαλάς περίπου 400£-550£ τον μήνα.
Στον ρουχισμό πάλι το κόστος είναι το ίδιο ή καλύτερο από ότι στην Ελλάδα, όπως και στα είδη σπιτιού Ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, έπιπλα). Υποθέτω εδώ ότι θα χαλάς περίπου 200£ τον μήνα αν θες έναν πλήρη βασικό εξοπλισμό.
Σε επίπεδο λογαριασμών για το κινητό σου με μια μέση χρήση και κλήσεις προς Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίζεις περίπου 40£-50£.
Για τηλέφωνο και internet στο σπίτι με δωρεάν κλήσεις για Ελλάδα τότε θα πρέπει να υπολογίζεις από 30£-40£.
Για ρεύμα και γκάζι τότε υπολόγισε περίπου 40£ τον μήνα αν είσαι μόνος και περίπου 60£-80£ τον μήνα αν έρθεις με οικογένεια.
Το νερό θα είναι περίπου 20£-25£ τον μήνα.
Επίσης μην ξεχάσω το τέλος Τηλεόρασης το οποίο είναι 140£ τον χρόνο και μπορείς να το πληρώσεις είτε σε δόσεις είτε εφάπαξ.
Η διασκέδαση είναι το ακριβότερο καθημερινό έξοδο. Δεν αναφέρομαι σε cafe!!! Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν καφετέριες με την έννοια που τις ξέρουμε στην Ελλάδα. Παρ όλα αυτά αν θες να πας να πιεις έναν καφέ σε κάποιο από τα coffee shops θα σου κοστίσει σχεδόν το ίδιο με την Ελλάδα.
Αν θές όμως να πας για φαγητό έξω εκτός από ta Mc Donalds και τα Burger King τότε θα πρέπει να υπολογίζει περίπου 50£ - 80£ για ένα γεύμα για 2 άτομα με ένα starter, 2 main και 2 ποτά!! Το clubbing είναι και οι pubs είναι πιο οικονομικά αλλά το μέσο κόστος εξόδου είναι 15£ - 20£ ανά άτομο. Θα υποθέσω ότι για διασκέδαση θα χαλάς περίπου 200£ - 250£ τον μήνα.
Αν καπνίζεις τότε καλό είναι να το ξεχάσεις ή να φέρεις ένα φορτηγό τσιγάρα από την Ελλάδα γιατί το κόστος του κάθε πακέτου ή καπνού 25g είναι 8£.
Υποθετικά να υπολογίζετε επίσης ένα κόστος περίπου 150£-250£ ανα άτομο το 4 μηνο για εισιτήρια για την Ελλάδα μετ επιστροφής.


Αναλυτικά:




Θεωρώ ότι οι παραπάνω ανάλυση έχει μια απόκλιση περίπου +-200£ τον μήνα για τον κάθε ένα αλλά είναι ο Μ.Ο του κόστους ζωής στην Αγγλία.



Ελπίζω να σας έδωσα μια γενική εικόνα τον βασικών εξόδων ώστε να τα ταιριάξετε με το εισόδημα το οποίο προσδοκάτε να έχετε ερχόμενοι εδώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το Blog. Σε λίγο καιρό μετακομίζω και γω για Cardiff Υπάρχει περίπτωση να γνωρίζετε κάτι γι αυτή τη περιοχή?
Ευχαριστώ

Animated Social Gadget - Blogger And Wordpress Tips