Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Εύρεση σπιτιού στην Αγγλία

Η εύρεση σπιτιού στην Αγγλία είναι μια πάρα πολύ δύσκολή υπόθεση.

Πρέπει να είσαι οπλισμένος με υπομονή, επιμονή, οικονομικό προϋπολογισμό και μερικά καλά καθαριστικά!!!!
Για να βρεις σπίτι να ενοικιάσεις πρέπει πρώτα να καθορίσεις το budget σου αλλά και να μην πας για τίποτα παραπάνω από αυτό που χρειάζεσαι.
Οι επιλογές σου είναι:

1) Να συγκατοικήσεις.
Υπάρχουν αρκετά σπίτια όπου είναι μεγάλα και μένουν μέσα σε αυτά >2 άτομα. Ο καθένας έχει το δωμάτιο του, το ψυγείο του και ότι άλλο θέλει και μοιράζονται το νοίκι. Είναι η πιο οικονομική λύση, κυρίως για φοιτητές ή για όσους έρχονται μόνοι τους και θέλουν να περιορίσουν τα αρχικά έξοδα μέχρι να πατήσουν στα πόδια τους.
2) Να βρεις διαμέρισμα ή σπίτι για να μένεις εσύ και η οικογένεια σου αν έχεις.
Οι επιλογές είναι χιλιάδες. Οι επιλογές που αξίζουν είναι αρκετές. Οι επιλογές που αξίζουν και η τιμή τους είναι λογική είναι λίγες. Υπάρχουν διαμερίσματα ισόγεια, ορόφου, τα περισσότερα χωρίς μπαλκόνια και βεράντες και είναι οικονομικότερα από τα σπίτια. Τα σπίτια αντίστοιχα χωρίζονται σε terraced, που είναι σπίτια ενωμένα το ένα δίπλα στο άλλο με ξεχωριστές πόρτες εισόδου και ξεχωριστούς κήπους το καθένα και τα detached τα οποία δεν είναι κολλητά με άλλο.

Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να έχετε καθορισμένο budget όπως αναφέρω παραπάνω και να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες σας.


Εφόσον έχετε ξεκαθαρίσει τα κριτήρια σας τότε το επόμενο βήμα είναι να επισκεφθείτε μια από τις δύο παρακάτω διευθύνσεις εύρεσης σπιτιών και να αναζητήσετε αυτό που σας ταιριάζει.
www.zoopla.co.uk
www.rightmove.co.uk

Αφού βρείτε τα σπίτια που φαινομενικά σας ενδιαφέρουν πρέπει να επικοινωνήσετε με το μεσιτικό γραφείο που έχει την διαφήμιση ώστε να κλείσετε ραντεβού να το δείτε.

Εδώ θα ξεκινήσει το γλέντι το μεγάλο!!!

Εδώ τα πράγματα είναι αλλιώς από ότι τα ξέρετε.
Εδώ το παιχνίδι παίζεται καθαρά από τα μεσιτικά. Ο κάθε ιδιοκτήτης(landlord) πάει σε ένα μεσιτικό αναθέτει την ενοικίαση και το μεσιτικό είναι υπεύθυνο για το ποιον θα βάλει μέσα, για να εισπράττει το νοίκι, για να του επικοινωνεί ο ενοικιαστής τα όποια προβλήματα κτλ.
Τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε στο υποψήφιο σπίτι είναι:

α) Η μούχλα. Δείτε αν έχει μούχλα το σπίτι από την υγρασία.
β) Αν έχει πρίζες καινούργιες.
γ) Αν έχει σημάδια από διαρροές στους τοίχους.
δ) Αν έχει πιστοποιητικό για το γκάζι.
ε) Όλα τα παραπάνω και ότι μου διαφεύγει δείτε το εξονυχιστικά γιατί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να έχετε εμπιστοσύνη στους μεσίτες.





Έστω λοιπόν ότι βρήκατε το σπίτι που σας αρέσει.
Θα πάτε πίσω στο μεσιτικό όπου θα πρέπει να κάνετε αίτηση για το σπίτι με την προσφορά σας.
Τι είναι αυτό?? Αν το σπίτι έχει μια τιμή Χ, τότε ο εκλεκτός του ιδιοκτήτη θα είναι αυτός που έχει περάσει τον έλεγχο της τράπεζας, τον έλεγχο των συστατικών επιστολών που έχετε(προηγούμενους ιδιοκτήτες που σας νοίκιαζαν, τον εργοδότη σας στην Αγγλία) και θα έχει κάνει την καλύτερη προσφορά. Μπορεί κάποιος να του άρεσε τόσο το σπίτι ή να καίγεται να βρει που να προσέφερε Χ+ κάτι από την τιμή που προσφερόταν το σπίτι.

Για την παραπάνω αίτηση αλλά και για κάθε αίτηση που θα κάνετε θα χρειαστείτε περίπου 200£ το άτομο οι οποίες είναι μη επιστρέψιμες!!!!!!!!!
Άρα θα πρέπει να είστε 100% σίγουροι ότι αυτό το σπίτι είναι το σπίτι που θέλετε και ότι θα το πάρετε με την πρώτη αλλιώς θα χάσετε αρκετά λεφτά στις αιτήσεις.
Αφού κάνετε την αίτηση θα περιμένετε περίπου 3 - 4 μέρες για να πάρετε την απάντηση σας.
Δυστυχώς η όλη διαδικασία δεν μπορεί να γίνει από την Ελλάδα.

Αφού πάρετε με το καλό την θετική απάντηση θα πρέπει να υπογράψετε το συμφωνητικό και να ετοιμαστείτε για την είσοδο σας στο σπίτι αφού πρώτα έχετε καταθέσει εγγύηση 6 εβδομάδων και το νοίκι του τρέχοντος μήνα.

Είναι πολύ σημαντικό κατά την είσοδο σας στο σπίτι και κατά την διάρκεια της διαδικασίας απογραφής που θα κάνει το μεσιτικό να καταγράψετε τα πάντα στο σπίτι και τραβήξετε επίσης και φωτογραφίες ώστε κατά την αναχώρηση σας να μπορέσετε να πάρετε όλη την εγγύηση πίσω χωρίς να σας διεκδικούν χρήματα για ζημιές που δεν κάνατε.


Λοιπόν η εύρεση σπιτιού στην Αγγλία ολοκληρώθηκε και δεν έχω να ευχηθώ τίποτα άλλο παρά........ Με το δεξί!!!!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!
Θέλω να μετακομίσω Αγγλία, Λονδίνο και αρχικά σκέφτομαι να μείνω σε κάποιο Hostel μέχρι να βρω να συγκατοικήσω και να βρω κάποια δουλειά( θα φροντίσω να κοιτάξω από Ελλάδα και να κανονίσω συνεντεύξεις) Δεν θα με πείραζε να συγκατοικήσω και με μεγάλο αριθμό ατόμων, καθώς θέλω να εξοικονομήσω όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.Θα μπορούσα να κανονίσω από Ελλάδα για συγκατοίκους? Υπάρχει δυνατότητα για μεγάλο αριθμό συγκατοίκων?Αν ναι, που να κοιτάξω?Συμφέρει το hostel σαν αρχική επιλογή? Ευχαριστώ πολύ.

Animated Social Gadget - Blogger And Wordpress Tips