Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ιατρική περίθαλψη στην Αγγλία


Στην σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθώ με το σύστημα υγείας στην Αγγλία. 

Όσο ήμουν στην Ελλάδα ευτυχώς δεν χρειάστηκε ποτέ μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσω το σύστημα υγείας! Οπότε ότι εμπειρία είχα ήταν από συγγενείς και φίλους. 
Ήξερα σε γενικές γραμμές πως δουλεύει το σύστημα αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα περισσότερο.

Ο ερχομός μου στην Αγγλία μαζί με την γυναίκα μου μας έφερε αρκετά γρήγορα αντιμέτωπους με το NHS!(Το ΕΣΥ που εδώ όμως συμπεριλαμβάνει και το ΙΚΑ)
Βλέπετε την πρώτη εβδομάδα που ήμασταν εδώ και ενώ ακόμα ψαχνόμασταν, μάθαμε ότι κάπου τον Μάρτιο θα έχουμε και νέο μέλος στην οικογένεια μας!


Ομολογώ ότι ενώ ήθελα να κάνουμε παιδί, δεν το είχα σχεδιασμένο για αυτή την χρονική περίοδο  αλλά όταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει. Εν τέλει αν και μου πήρε 2-3 μέρες να ξεκουδουνίσει το κεφάλι μου μπόρεσα να το χαρώ με τον σωστό τρόπο!!!

Στο θέμα μας πάλι, αφού λοιπόν συνήλθα έπρεπε να βρώ όλες τις διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ιατρική περίθαλψη.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Η παροχές είναι αυτό που δεν φαντάζεστε.

Για συγκέντρωσα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία είναι:
1) Ένα γράμμα από τον εργοδότη το οποίο να επιβεβαιώνει την απασχόληση σας στην δουλειά με ένα σχόλιο του τύπου ότι πρόκειται να απασχολείστε μόνιμα στην παρούσα εταιρεία και δεν έχετε σύμβαση ορισμένου χρόνου. Ο λόγος είναι ότι προσπαθούν να κάνουν περικοπές και να μετριάσουν το φαινόμενο όσων έρχονται για νοσηλευτικό τουρισμό!!! Όντως. Υπάρχουν άνθρωποι που ερχόντουσαν από όλη την Ευρώπη, έβρισκαν κάποιο τρόπο να δηλώσουν μόνιμοι διεύθυνση και απολάμβαναν τις παροχές του συστήματος υγείας!!
2)Το διαβατήριο σας.
3)Το συμβόλαιο του σπιτιού σας
4) Συμπληρωμένες τις φόρμες που θα βρείτε στο επισυναπτόμενο link(http://www.nhs.uk/chq/Pages/1095.aspx?CategoryID=68&SubCategoryID=158 ).

Όλα τα παραπάνω εκτός από το (1) χρειάζονται και για τον/την σύντροφο σας εάν δεν εργάζεται.

Αφού λοιπόν μαζέψετε τα δικαιολογητικά τότε θα πάτε να τα καταθέσετε στο τοπικό γραφείο (NHS surgery), κάτι σαν το τοπικό σας ΙΚΑ και εκεί θα σας κλείσουν ραντεβού με έναν παθολόγο ο οποίος θα σας πάρει συνέντευξη και έτσι θα ολοκληρώσετε την εγγραφή σας στο βρετανικό σύστημα υγείας.

Στην πράξη εγώ εξεπλάγην όσον αφορά την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα του.

Όπως ανέφερα πιο πάνω έπρεπε να τρέξουμε τις διαδικασίες λόγο της εγκυμοσύνης της γυναίκας μου. Εδώ δεν ακολουθούν την φαρσοκωμωδία της Ελλάδας όπου έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που ευνοεί τους γυναικολόγους οι οποίοι πλουτίζουν εις βάρος μας. Όλοι εδώ, πλούσιοι ή φτωχοί, πάνε στο δημόσιο το οποίο παρέχει τα πάντα αλλά το βασικότερο, δεν σε πανικοβάλει.
Τέλος πάντων δεν θα συνεχίσω περισσότερο το θέμα απλά θα πω ότι τους γυναικολόγους στην Ελλάδα πλέον τους θεωρώ ελεεινούς και το σύστημα πλουτισμού τους τρισάθλιο.

Χρειάστηκε λοιπόν μια φορά κατα την διάρκεια του πρώτου τριμήνου να επισκεφθούμε εκτάκτως το νοσοκομείο.

Σημειώστε την εξέλιξη και κρίνετε μόνοι σας:

1) Τηλέφωνο στο αντίστοιχο 166 στις 10:00.
2) Απάντηση αμέσως όπου ένα αυτοματοποιημένο σύστημα σε παραπέμπει στον σωστό αντιπρόσωπο σε 20".
3) Ερωτήσεις διάρκειας 1' από τον αντιπρόσωπο ώστε να κατηγοριοποιήσει το πρόβλημα.
4) Μου λέει ότι σε 5-10' θα με πάρει πίσω αρμόδιος γιατρός.
5) Σε 5' χτυπάει το τηλέφωνο. Ερωτήσεις γιατρού διάρκειας πάλι 1' ώστε να καταλάβει τι γίνεται.
6) Άμεσο κλείσιμο ραντεβού από τον γιατρό στο πλησιέστερο νοσοκομείο σε 30' από εκείνη την στιγμή.
7) Πας στο νοσοκομείο, σε βλέπει ο γιατρός, σου κάνει άμεσα όσες εξετάσεις χρειάζεται, στην δική μας περίπτωση χρειάστηκε μια εξέταση ούρων τα αποτελέσματα της οποίας τα έβγαλε από ένα μηχάνημα στο γραφείο του σε 1', πόρισμα και θεραπεία. Διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο 35'.
8) Κατεύθυνση προς το φαρμακείο για προμήθεια φαρμάκου.
9) Επιστροφή στο σπίτι στις 11:45!!

Σε λιγότερο από 2 ώρες είχαμε πάει στο νοσοκομείο, είχαμε πάρει διάγνωση, είχαμε πάρει τα φάρμακα και ήμασταν πίσω στο σπίτι.

Κόστος??? 0!!

Ούτε ένα cent ακόμα και για τα φάρμακα καθώς για τις εγκυμονούσες προβλέπεται 100% συμμετοχή του κράτους!!

Εντυπώσεις??? Άριστες  Μου έχουν κάνει κρατήσεις 1 μήνα μόνο και η αντιμετώπιση είναι τέτοια λες και δουλεύω χρόνια.

Πραγματικά, είμαι ένα μήνα εδώ και νοιώθω λίγο πιο ασφαλής για μένα και την γυναίκα μου!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Animated Social Gadget - Blogger And Wordpress Tips