Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Αγγλική κοινωνία


Οι κοινωνία της Αγγλίας είναι τελείως διαφορετική από την Ελληνική.

Εδώ οι άνθρωποι είναι περισσότερο εσωτερικού χώρου παρά εξωτερικού και είναι πάρα πολύ λογικό αν αναλογιστεί κανείς τον καιρό.

Μετά από 6 μήνες που είμαι εδώ έχω δημιουργήσει μια άποψη που θα προσπαθήσω να την τεκμηριώσω με απλούς ποδοσφαιρικούς όρους.



Κατηγορία 1 - Νοημοσύνη


Με αντικειμενικά κριτήρια νοημοσύνης IQ οι φίλτατοι Άγγλοι είναι 8 μονάδες εξυπνότεροι από εμάς κατά Μ.Ο. σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά που υπάρχουν στο Internet και επισυνάπτω.

Στην πραγματικότητα αυτό δεν φαίνεται οπότε εξηγείται στο μυαλό μου ότι ο πολύς κόσμος είναι πολύ πιο χαζός αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πολύ έξυπνων ανθρώπων που σώζουν την παρτίδα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που ίσως είμαστε πολύ περισσότεροι στον Μ.Ο με πολύ λίγους στις ψηλές βαθμίδες. Αν πάρουμε για παράδειγμα τις ηγεσίες της κάθε χώρας τότε η παραπάνω εξήγηση μου ταιριάζει. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι αυτή η διαφορά νοημοσύνης αντικατοπτρίζεται στην αξιοκρατία της Αγγλικής κοινωνίας. Έχω αντιληφθεί ότι σε επαγγελματικό επίπεδο και χωρίς να θέλω να θίξω κάποιον κλάδο συγκεκριμένα, όλοι κάνουν αυτό το οποίο έχουν τις δυνατότητες. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεις για παράδειγμα διευθυντή σε κατάστημα κάποιον που η δυναμική του θα ήταν το πολύ για απλές χειρωνακτικές εργασίες λόγω ότι είχε γνωστό κτλ. Αντιστοίχως αν η δυναμική σου είναι να γίνεις διευθυντής κάπου και ξεκινήσεις από απλός part time τότε σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα πρώτα 6 - 10 χρόνια δουλειάς θα έχεις γίνει αυτό το οποίο μπορείς να υποστηρίξεις. Επαναλαμβάνω όμως ότι στην καθημερινότητα όπου έχεις να κάνεις με ανθρώπους που κάνουν δουλειές που δεν έχουν ιδιαίτερες γνωσιακές ή τεχνικές απαιτήσεις θα αντιμετωπίσεις ένα θέμα συνεννόησης καθώς ενώ στην Ελλάδα τα ευκόλως ευνοούμενα παραλείπονται εδώ επαναλαμβάνονται.


Κατηγορία 2 - Επικοινωνία, Δημόσιες σχέσεις.


Στην Ελλάδα βλέπουμε τον γείτονα που δεν έχουμε σχέσεις και δεν ανταλλάσσουμε στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε καλημέρα.
Εδώ όλοι θα σου πουν καλημέρα, θα σου δώσουν προτεραιότητα να περάσεις, θα σου κρατήσουν την πόρτα και θα τηρήσουν όλες τις βασικές αρχές ευγένειας από άνθρωπο προς άνθρωπο.

Στην Ελλάδα αν γνωρίσεις κάποιον καλά θα του ανοίξεις την καρδιά σου το σπίτι σου και γενικά θα είσαι πολύ ζεστός μαζί του.
Εδώ παραμένουν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο όπως όταν δεν σε ξέρουν.

Ναι μεν λοιπόν είναι πιο ευγενικοί και πολιτισμένοι στους τρόπους τους αλλά σε δεύτερο επίπεδο γνωριμίας δεν είναι το ίδιο ζεστοί.

Δεν λέω ότι δεν θα κάνετε φίλους Άγγλους. Θα κάνετε και με σχετική ευκολία ίσως. Απλώς δεν θα φτάσετε ποτέ στο επίπεδο με έναν Έλληνα.


Κατηγορία 3 - Ηθική, Πολιτισμός


Αρχαίο πνεύμα αθάνατο για εμάς, ζεί και βασιλεύει για τους Ασπρουλιάρηδες. 
Η ελληνική κοινωνία πλέον είναι ένα καζάνι λαμογιάς, γνωριμίας, κλεψιάς, δολοπλοκίας, κουτσομπολιού και φθηνού εισαγόμενου νέο ευρωπαϊσμού απομακρυνόμενο καθημερινά από της βασικές αρχές του Ελληνικού πνεύματος.
Αυτοί εδώ μπορεί να είναι αλαζόνες, αυτοκρατορικοί, ξενέρωτοι όπως τους κατηγορούμε αλλά η ηθική στην καθημερινότητα τους είναι παροιμιώδης. Δεν λένε ψέμματα κατα κόρων, είναι τίμιοι όσον αφορά τις δοσοληψίες τους, είναι κουτσομπόληδες, είναι νομοταγείς και έχουν αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης. Δεν έχουν φιλότιμο ούτε σαν λέξη ούτε σαν έννοια. Αλλά μήπως γιατί το έχουν ενσωματώσει περιγραφικά σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας τους χωρίς την ανάγκη ύπαρξής του μεμονωμένα και κατά περίπτωση όπως γίνεται στην Ελλάδα?
Ολα ξεκινούν από την παιδεία στα σχολεία και στην Ελλάδα για να αλλάξουμε θα πρέπει να εκπαιδευτεί με τα βασικά μια γενιά ώστε όταν αναλάβει δράση να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα στην επόμενη. Αρα θα μπορέσουμε να παράγουμε ξανά καθημερινό πολιτισμό σε περίπου 50 χρόνια αν κάτι άλλαζε σήμερα!!! Καλό εε?


Κατηγορία 4 - Διασκέδαση


Εδώ έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Νικάμε πανηγυρικά χωρίς καν να βγούμε στο γήπεδο. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες αλλά με εξαίρεση το clubbing και τις συναυλίες, όλα τα υπόλοιπα από την καφετέρια μέχρι τα μπουζούκια θα σας λείψουν. Όσοι από εσάς μείνουν στο Λονδίνο ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη θα την παλέψουν με κάποια καλή pub. Για όσους πάνε σε κάποια μικρή πόλη τότε ας αγοράσουν ένα καλό home cinema γιατί μετά την δύση του ηλίου όλα νεκρώνουν. Τέλος.


Κατηγορία 5 - Αθλητισμός.


Ότι γράφω για την διασκέδαση, το αντίθετο. Είναι πολύ μπροστά σε υποδομές, θέαμα, επιλογές και marketing!!


Κατηγορία 6 - Συνθήκες εργασίας


Φαινομενικά είναι πιο οργανωμένοι από τις ελληνικές εταιρείες. Υπάρχουν ξεκάθαροι όροι εργασίας τους οποίους τους ξέρεις από την αρχή, αξιοκρατία και μέριμνα όσον αφορά προσωπικά προβλήματα του εργαζομένου από υγειονομική περίθαλψη μέχρι θέματα μετακίνησης από και προς την δουλειά. Θέλουν παραγωγικότητα και για να την πετύχεις πρέπει να έχεις έναν υπάλληλο που ξέρει τι κάνει, γιατί το κάνει και που ξέρει τι ακριβώς προβλήματα διαβίωσης του λύνει.


Ο ιδανικός συνδυασμός λοιπόν είναι η αγγλική παιδεία μαζί με την ελληνική φιλοσοφία. Τότε θα μεγαλουργούσαμε. Οσο τους αφήνουμε να μας κρατάνε Τουρκόσπορους θα ζούμε την παρακμή του Πνεύματος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, μόλις ανακάλυψα το blog σας και πρεπει να πω πως ειναι πολυ διαφωτιστικό. Διάβασα όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις. Πρόκειται να μετακομισουμε στο Λονδίνο μέσα στον Ιούλιο, μιας κι έχουμε κι έναν γιο 11 χρονών, κι πρεπει να τελειώσει τη εδώ σχολική χρονιά. Για μας ειναι ένας γολγοθας αυτή η μετοικισης λόγω σχολείων. Ιδιωτικο ή δημόσιο. Grammar ή απλό? και θα τα καταφέρει ο μικρός? αν κιαι ειναι άριστος μαθητής και κανει Αγγλικά 6 χρόνια τώρα, δεν παύει να ειναι αγγλικά σαν δεύτερη γλώσσα. Αν έχετε κάποιες πληροφορίες γι αυτό το θέμα καλοδεχούμενες.
Λένια

vosser είπε...

Δυστυχώς δεν έχω κάποιες πληροφορίες για το θέμα που σε απασχολεί.

Το μόνο που θα πω απλά σαν άποψη αν μου το επιτρέπεις είναι το εξής.

Το παιδί είναι ευτυχισμένο που θα έρθει εδώ? Αν είναι προβληματισμένο τότε δείξε του τις επιλογές και αστον να διαλέξει. Τα παιδια αν γουστάρουν κάτι θα εγκληματιστούν, μην φοβάσαι. Ουτε τα Αγλλικα θα του είναι πρόβλημα. Το θέμα είναι να μπορέσει να εγκληματιστει και να αναπτύξει την προσωπικότητα του τωρα που μπαίνει στην εφηβεία όπως θα το έκανε στην Ελλάδα και όχι όπως μεγαλώνουν τα παιδιά των Αγγλων. Δεν το θες αυτό.

Καλή τύχη σου εύχομαι και κυρίως υγεία και ηρεμία για σένα και την οικογένεια σου.

Με εκτίμηση

Animated Social Gadget - Blogger And Wordpress Tips