Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Γεννα στην Αγγλία


Ένα σημαντικό θέμα που μπορεί να προκύψει σε κάποιους αφού μετακομίσουν, είναι το ευτυχές γεγονός της εγκυμοσύνης.

Σε μας προέκυψε την πρώτη εβδομάδα που είχαμε μετακομίσει!!!!!!!

Εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από ότι στην Ελλάδα.


Εδώ ασχολούνται με την εγκυμοσύνη και το πως θα κυλήσουν όλα καλά για την μάνα και το έμβρυο και όχι για το πώς θα βγάλουμε τα πιο πολλά λεφτά!!

Θα ξεκινήσω την περιγραφή μου ανα τρίμηνο.

1ο Τρίμηνο.


Κάνετε λοιπόν το τεστ εγκυμοσύνης και βγαίνει θετικό.
Πάτε στον γιατρό του NHS και το δηλώνετε. Μέχρι την 10ή εβδομάδα δεν σας βλέπει κανείς γιατρός, ούτε κάνετε καμιά εξέταση. Αν θέλετε πάτε σε κάποιο εξωτερικό εργαστήριο περίπου στις 6 εβδομάδες και κάνετε έναν υπερηχο για να το επιβεβαιώσετε και να έρθετε σε πρώτη επαφή με αυτό το τεράστιο γεγονός. Ο λόγος που δεν ασχολούνται μαζί σας μέχρι την 10η εβδομάδα είναι γιατί θεωρούν ενεργή μια κύηση εφόσον φτάσει στις 12 εβδομάδες μιας και μέχρι τότε μπορεί να συμβεί κάτι κακό.
Στις 10 εβδομάδες λοιπόν κλείνετε το πρώτο ραντεβού σας με την μαία(midwife) η οποία καταγράφει όλο το ιστορικό σας και σας κάνει εξετάσεις αίματος. Από το ιστορικό σας και τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα καθοριστεί αν έχετε μια εγκυμοσύνη χωρίς ρίσκο, μέτριο ρίσκο ή πολύ ρίσκο. Αυτό επηρεάζει τον βαθμό παρακολούθησης που θα έχετε κατα την διάρκεια της κύησης.
Στις 12 εβδομάδες σας κλείνει ραντεβού για τον πρώτο υπέρηχο όπου θα επιβεβαιωθεί η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου καθώς επίσης και το αν υπάρχουν πιθανότητες να γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα.

2ο Τρίμηνο.


Στις 14 εβδομάδες κάνετε ένα τυπικό ραντεβού με την μαία και από εδώ και στο εξής θα έχετε ένα τέτοιο κάθε 4 εβδομάδες. Στις 20 εβδομάδες θα κάνετε την β' επιπέδου όπου θα επιβεβαιωθεί αν το έμβρυο αναπτύσσετε σωστά. Αυτός θα είναι και ο τελευταίος υπέρηχος που θα κάνετε εκτός αν:
1) έχετε κάποιο πρόβλημα
2) θέλετε για τους δικούς σας λόγους να κάνετε και άλλον.

Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ιδιωτικό εργαστήριο. Το κόστος ενός υπερήχου στους 6 μήνες είναι περίπου 100£.

Στις 24 εβδομάδες θα κάνετε πάλι εξετάσεις αίματος όπου μετράνε όλους τους σημαντικούς δείκτες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

3ο Τρίμηνο


Συνεχίζεται τα μηνιαία ραντεβού με την μαία. Στις 30 - 33 εβδομάδες αν θέλετε κάνετε έναν υπέρηχο 3D που θα σας επιβεβαιώσει την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και θα σας δώσει και μια καλή εικόνα του πως μοιάζει!!!
Στην δική μας περίπτωση η εικόνα που είχαμε ήταν περίπου 90% ακριβής με το πως έμοιαζε το μωρό μας όταν γεννήθηκε.
Από τις 36 εβδομάδες και μετά τα ραντεβού με την μαία γίνονται ανα δύο εβδομάδες.
Αν φτάσετε τις 40 εβδομάδες και ακόμα δεν έχετε γεννήσει τότε θα σας κλείσουν ένα ραντεβού για τις 41 εβδομάδες όπου θα σας βάλουν σε κατάσταση γέννας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Γέννα


Εδώ είναι τα ωραία πράγματα. Είστε σπίτι και νοιώθετε ότι γεννάτε!!! Δεν κάνετε τίποτα!! Μένετε σπίτι!!!! Μέχρι να σπάσουν τα νερά και μέχρι οι συσπάσεις να φτάσουν στο 10 λεπτο δεν έχετε να πάτε πουθενά.
Αφού γίνουν τα 2 παραπάνω τότε παίρνετε τηλέφωνο για να σας περιμένουν και φεύγετε για το νοσοκομείο.
Εξασφαλίστε ότι έχετε ετοιμάσει όλα τα πράγματα και ότι ξέρετε την διαδρομή!!
Αφού φτάσετε τότε σας εισάγουν στην Triage!! Εκεί είμαι μια μαία που επιβεβαιώνει ότι είστε σε ενεργή γέννα και σας στέλνει στο δωμάτιο τοκετού. Το δωμάτιο τοκετού είναι πλήρως εξοπλισμένο και είστε μόνο εσείς, ο σύζυγος που ΠΡΕΠΕΙ να είναι μέσα και η μαία που σας έχουν αναθέσει.
Σας συνδέουν με τον καρδιοτοκογράφο και σας παρακολουθούν μέχρι να φτάσετε σε πλήρη διαστολή και να ξεκινήσει το παιχνίδι. Στην αρχή, εφόσον το έχετε επιλέξει στο πλάνο γέννας θα σας κάνουν και την επισκληρίδειο.

Αφού γεννήσετε τότε θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο ανάρρωσης μαζί με το μωρό σας το οποίο δεν το έχουν πάρει στιγμή από δίπλα σας από την ώρα που το γεννήσετε.
Τα δωμάτιο ανάρρωσης είναι συνήθως τετράκληνα αλλά μπορείτε να μεταβείτε σε μονόκλινο με ένα κόστος 450£ την μέρα.
Προσωπική άποψη είναι ότι επειδή αν έχουν πάει όλα καλά το πολύ να μείνετε ένα βράδυ και τα δωμάτια είναι πάρα πολύ ευρύχωρα και καλά, όπως επίσης και η παρεχόμενες υπηρεσίες δεν αξίζει.

Το συμπέρασμα μου από όλη αυτή την εμπειρία σαν πατέρας αλλά και μοιράζοντας μαζί σας τις εντυπώσεις της γυναίκας μου, η φροντίδα, η προσοχή, η υπευθυνότητα και η ζεστασιά που εισπράξαμε ήταν απερίγραπτη.
Δεν πληρώσαμε τίποτα μιας και όλα καλύπτονται από την δημόσια ασφάλεια και μας συμπεριφερόντουσαν σαν να είμαστε στο καλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας. 
Το φαγητό επίσης είναι εστιατορίου με διάφορα γεύματα καθημερινά να διαλέξεις και προσφέρεται πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

Αφού γεννήσετε τώρα και επιστρέψετε στο σπίτι τότε ακολουθούν τα εξής.

Την επόμενη μέρα σας επισκέπτεται στο σπίτι η μαία σας για να δεί ότι όλα είναι καλά και για εσάς και για το μωρό.
Θα ξανά έρθει μετά από μια εβδομάδα.
Στις 10 μέρες από την γέννα θα σας επισκεφθεί ο ιατρικός επισκέπτης όπου εκτός απο το να τσεκάρει την υγεία σας σωματικά θα σας τσεκάρει και ψυχολογικά.
Θα επαναλάβει άλλη μια επίσκεψη μια εβδομάδα μετά.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει ανα δύο εβδομάδες να πηγαίνετε στο τοπικό παιδιατρείο για να τσεκάρουν το μωρό.
Εσείς θα πάτε στον γιατρό για να σας δει στις 6 εβδομάδες μετά την γέννα.
Στις 8 εβδομάδες θα σας έχουν στείλει ραντεβού για να πάτε το μωρό στα τοπικά ιατρεία όπου θα του κάνουν και τα πρώτα εμβόλια.

Για τους πατέρες.

Αφού γεννηθεί το μωρό θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να το δηλώσετε στο ληξιαρχείο.
Μην ξεχάσετε να πάρετε 2 πλήρη πιστοποιητικά(5£ περίπου και τα δύο) γιατί θα χρειαστούν για την έκδοση διαβατηρίου* και την δήλωση του παιδιού στην ελληνική πρεσβεία.
Στην συνέχεια θα πρέπει να πάτε στην τοπική εφορία για να ρωτήσετε αν δικαιούστε επίδομα παιδιού και έκπτωση φόρου. Επίδομα παιδιού θα πάρετε σίγουρα να βγάζετε μέχρι 50,000£ τον χρόνο και είναι 80£ τον μήνα. Έκπτωση φόρου θα πάρετε αν βγάζετε μέχρι 26,000£ τον χρόνο.
Επίδομα τοκετού και επίδομα γέννας δικαιούται η γυναίκα εφόσον δουλεύει πριν την εγκυμοσύνη.
Στην συνέχεια θα πρέπει να πάρετε τηλέφωνο την ελληνική πρεσβεία και να παραγγείλετε από τον δήμο σας πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και να κλείσετε ραντεβού για να εκδώσετε ελληνική ληξιαρχική πράξη γεννήσεως,
Για να κάνετε αίτηση για αγγλικό διαβατήριο πρέπει να συμπληρώστε την φόρμα εδω https://passports.ips.gov.uk/epa1r1a/index.aspx?c=1 . Εν συνεχεία θα σας στείλουν μια προ φόρμα που θα την στείλετε με φωτογραφίες του μωρού και 50£ για να εξεταστεί η αίτηση σας, Ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση οπότε δεν μπορώ με σιγουριά να σας πω αν παίρνει το παιδί τελικά την αγγλική υπηκοότητα. Θα επανέλθω.

Γενικά αυτό που θα πω είναι το εξής. Αν κάποια στιγμή γυρίσω στην Ελλάδα και μείνει η γυναίκα μου ξανά έγκυος θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά αν θα γεννήσει εκεί ή εδώ.
Επειδή είχαμε δύσκολη γέννα δεν είμαι σιγουρος αν όλα θα πηγαίναν τέλεια στην Ελλάδα. Όχι γιατί δεν έχουμε καλούς γιατρούς αλλά γιατί έχουμε σάπιο σύστημα. 

Θα ακολουθήσει άρθρο για τα κόστη ρουχισμού, τροφής και συντήρησης ενός μωρού στην Αγγλία.

Με εκτίμηση

8 σχόλια:

xristos είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ,Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ..ΟΛΑ ΞΕΚΗΝΗΣΑΝ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΝΑ ΑΝΕΡΓΟΣ ,ΕΤΣΙ ΣΚΕΥΤΗΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΚΕΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ΣΚΕΥΤΗΚΑΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΦΥΓΕ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΕΡΘΩ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ.ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΟΛΑΣ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ 1 ΜΗΝΑ ΕΓΚΥΟΣ ..ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΥΠΑΝΤΡΟΙ ,ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΕΒΑΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ.ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ Η ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΗΝΘΟΥΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΛΥΝΑΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΣΑΣ

vosser είπε...

Φίλε μου καλή χρονιά. Δυστυχώς δεν θα μπορέσεις να πάρεις τίποτα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρείς μια δουλειά και να μείνεις με την μητέρα της φίλης σου ώστε να μην έχετε υψηλό ενοίκιο. Αν δεν γίνεται τότε γυρίστε πίσω στην Ελλάδα και κάνε ότι δουλειά βρείς για να μεγαλώσεις το παιδί σου. Για να μπορέσεις να το ζήσεις εδώ και να μένετε μόνοι σας θέλετε τουλάχιστον 2000 £ τον μήνα. Αν δεν μπορείς να βγάλεις τόσα τότε πίσω Ελλάδα να δει και το παιδάκι ήλιο!

Ανώνυμος είπε...

τελικα τι εγινε με το Αγγλικο διαβατηριο το πηρες? γραωε λιγα λογια για αυτο εαν μπορεις

vosser είπε...

Δεν το πήρα γιατί πρέπει να κλείσεις 5 χρόνια κάτοικος και μετά να πάρεις το πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας και το δικαίωμα πολίτη που μπορεί να μείνει μόνιμα εκεί! Η ερώτηση που έκανα ήταν ότι αφού είμαι πολίτης ΕΕ θα πρέπει να το έχω ήδη αυτό το δικαίωμα αλλά στην περίπτωση του διαβατηρίου επικρατεί η 5 ετεία. Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα ειδικά δεν το βλέπω να αλλάζει!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις άδικο ο 27,5 πειρε και του χρόνου θα μας διώξει απο το νησί!!
Ευχαριστώ για την απαντηση , και εγω μεσα στην εβδομάδα παω για διαβατήριο ελληνικό για τον δικο μας πιτσιρικά.
By the way πολυ χρησιμες οι πληροφορίες σου για ολα μιας και εμεις γεννησαμε εδω.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα είμαι απόστρατος στρατιωτικός και σκεφτοαστε με την οικογένεια μου να εγκατασταθοΥΜΕ μόνιμα στην Αγγλία μιας και η μεγάλη κόρη μου θα σπουδάζει εκεί καθ φυσικΆ να βρούμε καμιά δουλειά , πείτε μου καμία πληροφορία ευχαριστω Σάκης

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα... Ειμαι έγκυος κ,μπαίνω στον,πέμπτο μήνα... Ο συντροφος μου είναι Άγγλος,κ εγώ ελληνιδα.. Για την ώρα ειμαι Αγγλία κ κάνουμε σχέδια να γεννήσω εδώ αλλα τα πράγματα γ
φαίνονται λίγο δυσκολα,διοτι λένε πως δεν καλύπτομαι σε τίποτα καθώς δεν έχω φουλεψεινστην Αγγλία.... Θα ήθελα να ξέρω που μπορώ να απευθυνθώ αν έχω κανα δικαίωμα μιας κ ο πατέρας είναι αγγλος κ θα πάρει το,όνομα του.. Ευχαριστω

Unknown είπε...

Γεια σας,εχω μια Ερώτηση εγω που δουλεύω στην Αγγλία και εχω φουλ τάιμ τι δικαιούμαι που μπορω να παω να ρωτήσω; τλκ το αγγλικο διαβατήριο το πήρατε?

Animated Social Gadget - Blogger And Wordpress Tips