Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Επιστροφή στην Ελλάδα

Καλημέρα.
Μετά από 2 χρόνια ήρθε η ώρα της επιστροφής στην Ελλάδα.
Δεν θα μακρηγορήσω.
Ήταν απόφαση εξίσου σοβαρή και με επιχειρήματα όπως και η απόφαση της φυγής για Αγγλία.
Θα τα πω επιγραμματικά και θα δώσω και το σχόλιο μου στο τέλος.

Θετικά Αγγλίας + Αρνητικά Ελλάδας = Πόρισμα

1) Στην Αγγλία οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι. Στην Ελλάδα όταν υπάρχει μισθός και δεν είσαι σε ανεργία είναι άθλιες οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί.
Συμπέρασμα
Όντως στην Αγγλία είναι μεγαλύτεροι οι μισθοί αλλά και το κόστος ζωής είναι μεγαλύτερο. Αν δεν βγάζεις ατομικό εισόδημα πάνω από 1900 λίρες τότε θα πρέπει να μείνεις με άλλους 3 - 5 ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων σε κάποιο σπίτι που στην Ελλάδα δεν θα πέρναγες ούτε απέξω. Το κόστος της συγκατοίκησης ανέρχεται περίπου στις 500 λίρες στις περιοχές σε ακτίνα 60χλμ από Λονδίνο. Οι συνθήκες εργασίας είναι μάλλον καλύτερες αλλά όταν θα φύγεις από την δουλειά θα πάς σπίτι ενώ στην Ελλάδα αν θα σου περισσεύουν 10 ευρώ θα πας και κάπου να ανοίξει το μάτι σου.
2) Οι παροχές του δημοσίου στην Αγγλία είναι φοβερές. Στην Ελλάδα πληρώνεις και δεν έχεις τίποτα.
Συμπέρασμα.
Το σύστημα υγείας στην Αγγλία δεν θα το αποκτήσουμε πότε. Δεν έχω να πω τίποτα για αυτό.
3) Η παιδεία τους είναι καλύτερη. Στην Ελλάδα τα παιδιά δεν μαθαίνουν τίποτα.
Συμπέρασμα.
Το σύστημα παιδείας τους είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα. Εχει κάποια θετικά της δημόσιας οργάνωσης αλλά σε ουσία τα παιδιά στην Ελλάδα που παίρνουν και την σωστή παιδεία από το σπίτι τους και έχουν την τάση για γράμματα στην Ελλάδα θα μάθουν περισσότερα. Τα πανεπιστήμια τους είναι καλύτερα σε 5-10 περιπτώσεις. Όλα τα υπόλοιπα απλά είναι ιδρύματα που παρέχουν πτυχία επι πληρωμή και ενώ στην Αγγλία μπορούν και τα ξεχωρίζουν στην Ελλάδα κοιτάνε μόνο ότι σπούδασες στην Αγγλία. Είχα συνάδελφο με master από το πανεπιστήμιο της κάτω ραχούλας, που στην Ελλάδα δεν θα ήξερα ότι είναι της κάτω Ραχούλας και δεν ήξερε βασικά κεφάλαια του Εμείς και ο Κόσμος της πέμπτης δημοτικού.
4) Έξοδα διαβίωσης στην Αγγλία είναι πιο φθηνά από την Ελλάδα.
Συμπέρασμα.
Ναι, κινητό iphone το αγοράζεις πιο φθηνά. Σουπερμάρκετ είναι πλέον στα ίδια επίπεδα. Βενζίνη ελαφρώς φθηνότερη, θέρμανση φθηνότερη, ρεύμα ακριβότερο και διασκέδαση ακριβότερη.


καταλήγω ότι γύρισα στην Ελλάδα του 2014 και του μνημονίου γιατί συμπέρασμα μπορείς να βγάλεις για κάτι όταν δεις και τις δύο όψεις και καταλαβαίνω ότι για πολλούς η φυγή στο εξωτερικό είναι η λύση από τα προβλήματα της Ελλάδας αλλά πρέπει να δείς και την άλλη μεριά για να έχεις τελική απόφαση.

Ελλάδα λοιπόν και πάλι Ελλάδα για μένα.
Ο κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένες ανάγκες και απόψεις.
Οι δικές μου με οδήγησαν πίσω αλλά δεν παροτρίνω κάποιον να μην το δοκιμάσει. Το μόνο που θα πω είναι οτι δεν είναι εύκολα και πριν πάρετε την απόφαση σκεφτείτε το πολλές φορές.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φιλε μου να σε ρωτησω κατι.. Βρήκες κάτι πίσω για δουλειά η απλά γύρισες πίσω??

Νικος είπε...

Έτσι και μετακομίσεις και φύγεις από την Ελλάδα, δύσκολα επιστρέφεις πίσω.

Animated Social Gadget - Blogger And Wordpress Tips